Rychtal: „Tu piwo pili jak herbatę”. Niezwykła historia rychtalskiego browaru.
Aby upamiętnić rychtalski browar, wyprodukowano pokale z grafiką, które będzie można zakupić podczas tegorocznych dożynek gminnych, 31 sierpnia br., w Drożkach.
Jak ważne jest przekazywanie historii kolejnym pokoleniom, niech świadczy fakt, iż niewielu dzisiejszych mieszkańców Rychtala czy sąsiednich miejscowości jest w stanie wskazać miejsce, w którym przed stu laty mieścił się jeden z największych i najbardziej znanych browarów Dolnego Śląska, mający swoje filie w Kępnie, Oleśnicy, Kluczborku i Namysłowie.
Historia rychtalskiego browaru sięga 1830 roku, kiedy to Józef Heider na obrzeżach miasteczka rozpoczął produkcję piwa na przemysłową skalę. W owych czasach browarnictwo na terenach Niemiec, w granicach których leżał Rychtal, przeżywało wielki rozwój, a w miejsce małych lokalnych wytwórni zaczęły powstawać zakłady, produkujące piwo na ogromną skalę.
Rychtalskie piwo musiało jednak zdobyć uznanie, skoro zakład w ciągu 70 lat rozrósł się do rozmiarów dużej fabryki, mimo że w ciągu blisko stu lat istnienia pięciokrotnie zmieniał on właścicieli. Największą sławę zyskał w 1896 roku, kiedy to najpewniej nieoczekiwanie piwo z tego mało znanego miasteczka zdobyło najważniejszy medal na targach piwowarskich w Berlinie.
~ Oprac. KR
Więcej w nr 34 (1340) 2019 r. „Tygodnika Kępińskiego”.
Bądź pierwszy!