Kępno: Przy wspólnym stole u Potworowskiego
W sobotę, 25 maja br., w Muzeum Ziemi Kępińskiej im. T. P. Potworowskiego odbyła się kolejna edycja Nocy Muzeów, zorganizowana w tym roku pod hasłem „Gotujemy w muzeum”.
Na uczestników wydarzenia czekało mnóstwo atrakcji: od warsztatów kulinarnych i z kultury stołu, degustacji, wykładu na temat kuchni staropolskiej po zajęcia plastyczne czy konkurs z przyprawami.
Partnerem wydarzenia było Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Edukatorzy opowiedzieli o savoir-vivre, czyli kulturze przy stole i jej historii. - Można było się dowiedzieć, które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów absolutnie podczas jedzenia nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? I jak to wreszcie jest z łokciami na stole – można oprzeć czy nie? Przedstawione zostały zasady dobrego zachowania się przy stole – tłumaczą organizatorzy kępińskiej Nocy Muzeów 2019.
~ Oprac. bem
Więcej w nr 23 (1329) 2019 r. „Tygodnika Kępińskiego”.
Bądź pierwszy!